info@emelokosar.hu    |   +36-30-251-2226

Tudástár - alapfogalmak a kosaras - emelőkosaras autókkal kapcsolatban

Tudnivalók a kosaras autók rendelésével kapcsolatosan:

 1. Milyen szempontok alapján válasszunk kosaras autót?
 2. Mennyi idővel hamarabb kell megrendelni a gépet?
 3. Mi az, hogy kitalpalni?
 4. Vidékre is kijönnek?
 5. Miért nem tud a gép annyit oldalra kinyúlni, mint amennyit fölfelé?
 6. Miért érdemes kosaras autót rendelni „önjárós gép” helyett?

 

1. Milyen szempontok alapján válasszunk kosaras autót?

A megfelelő kosaras autó (emelőgép) kiválasztása több tényezőből áll(hat) össze.

A zsúfolt, szűkülő városban olykor nem is olyan egyszerű feladat a kosaras autók használata. Sokan darunak, „darus emelő”-nek nevezik emelőkosaras autóinkat. Hangsúlyoznánk, hogy az emelőkosarak csak kinyújtott állapotban hasonlítanak a darukra. A daru nehéz terhek emelésére van tervezve. A kosaras autó személyemelésre, illetve a megengedett kosár teherbíráson belül kisebb súlyok emelésére szolgál. Méreteik és főleg a súlyuk sokkal kisebb egy autódaruénál.

Szempontok, tényezők, amit minden esetben szem előtt kell tartani kosaras emelő bérlésekor:

1./ Helyszín és adottságai:

 • szükséges-e behajtási engedély vagy közterület foglalási engedély az adott feladathoz, munkához. Hívjon és tájékoztatjuk a megoldási lehetőségekről.
 • munkaterület - ahol a kosaras autó el tud helyezkedni - Pl.: járda, úttest, parkoló autók között vagy helyén, udvar, kapun beállás stb.
 • az emelőkosárnak esetlegesen a levegőben lévő akadályok Pl.: légvezeték, fa lomkorona, falból kiálló tárgyak –erkélyek, táblák, ereszdeszkák stb.

2./ Munkaterület elhelyezkedése és a kosár kinyúlási távolságai

 • elsőként a magasságot vennénk legfontosabbnak, amit a szerelőkosárnak fel kell érnie (Munkamagasság)
 • szintén nagyon fontos az oldaltávolság ahova az emelőkosárnak ki kell nyúlnia (Oldalkinyúlás) Pl.: egy fa gallyazásánál, kivágásánál a helyszín adottságaitól függően, egy kb. 15-16 méter magas fához nem célszerű 16 méteres kosaras autót bérelni. Mert az autóval közvetlenül csak a fa alá lehet állni és így a leeső, letörő ágak sérülést okozhatnak rajta.
  Ha oldal kinyúlás is van pl.: 10-12 méter akkor már csak a 24 méteres gépünket ajánlanánk…(Méret, diagramok menü)
  Hívjon, bármilyen kérdése lenne szívesen állunk rendelkezésére!
 • a kosárban lévő terhelés nagysága: 1-2 esetleg 3 vagy 4 fő menne fel vagy szerszám, szerelési anyagok, beépítendő anyagok. Ez nagymértékben befolyásolja a kosaras emelő oldalkinyúlásait. (Méret, diagramok menü)

Igyekszünk a kor és technika fejlődésével folyamatosan lépést tartani. Az Emelőkosaras autók menüpontban gyorsan összehasonlítható, kiválasztható az Ön számára megfelelő kosaras autó.

Súlyuk, méreteik, kitámasztásuk (kitalpalásuk) szerint optimálisak, korszerűek. Kevesebb hely kell nekik és sok esetben többet teljesítenek (magasságban, oldalkinyúlásban vagy akár bizonyos esetekben teherbírásban) régebbi, korosabb társaiknál.

2./ Mennyi idővel kell hamarabb megrendelni a gépet?

Folyamatosan változó világunkban, mint minden, az emelőkosaras autó-rendelés is hektikusan zajlik. Előfordulhat, hogy azonnal is rendelkezésre tudunk bocsátani egy kosaras autót, de erre biztosat mondani nem tudunk.

Általában a munka megkezdése előtt, ha 2-3 nappal jelzik nekünk, hogy szükségük lenne emelőkosaras gépre, akkor minden valószínűség szerint az adott időben és helyen az Ön rendelkezésére tudunk állni.

3./ Mi az, hogy kitalpalás?

Kitámasztások, kitalpalások lehetőségei gépeinknél:

A kitalpalás azt jelenti, hogy a kosaras autó a kitámasztó fém „lábaival” stabilizálja magát a munkavégzés megkezdése előtt.

Megkülönböztetünk úgynevezett - „A” típusú kitalpalást (kitámasztást), variálható kitalpalást és teljesen variálható kitámasztást, melyeket „H” típusú talpalásnak nevezünk szaknyelven.

Az „A” típusú kitámasztásnál a talpalási szélesség nem csökkenthető, tehát a munkaterületen minden esetben teljes kitámasztási szélesség kell. Ilyen kitalpalású gépünk emelőkosaras gépparkunkban már nincs, ez régebbi típusokra jellemző.

Minden gépünk variálható vagy teljesen variálható kitámasztással rendelkezik.

Kosaras autóink le tudnak talpalni akár saját kontúr vonalukon belül, vagyis nem szélesebb, mint a gép mérete.

Ilyen kitalpalás esetén kosaras gépeink csak az oldalirányú mozgásokat, kinyúlásokat csökkentik. Hátrafelé nincs korlátozva a kinyúlás, ami azt jelenti, hogy a diagram szerinti paramétereket tudja (nem annyit mint fölfelé). Tekintse meg Méret diagramok menüpontot! (Méret, diagramok menü).

Variálható kitámasztás:

 • lehet kontúr vonalon belüli
 • egy oldalra kitámasztva (jobb vagy bal attól függően merre kell kifordulni, hol helyezkedik el amit a magasban el kell érni)
 • teljesen kitolt (semmilyen irányban nem korlátozott)

Teljesen variálható:

A szűkülő terek, munkaterületek miatt egyre több esetben szükséges, hogy egy kosaras autónak a kitámasztása a legoptimálisabban variálható legyen. Ezeknél a gépeknél a talpakat egyesével lehet oldalra kitolni és tetszőlegesen bármilyen pozícióban megállíthatóak.

A kitámasztás csökkentésével, az emelőkosár kiszámolja a hozzátartozó kinyúlási adatokat és csak a legszükségesebb mértékben korlátozza a mozgásokat.

Bármilyen kérdése van, mi szívesen válaszolunk rá!

4./ Vidékre is „kijönnek?”

Igen, természetesen alkalmazkodunk és az ország egész területén megrendelőink rendelkezésére állunk.

Szükség szerint országhatáron túli munkavégzést is el tudunk vállalni.

A vidéki kiállási díjakkal kapcsolatban előzetes egyeztetés szükséges az elektronikus útdíj bevezetése miatt sajnos nőttek a 3,5 tonna feletti teherautók kiállási díjai.

5./ Miért nem tud a gép annyit oldalra kinyúlni, mint fölfelé?

Sajnos még nem konstruáltak olyan emlőkosaras gépet, amelyik annyit tudna oldalra és hátra, mint fölfelé.

A magyarázat a stabilitás. Oldalra kinyúlva az emelőkosaras gépre sokkal nagyobb erők (pl.: billentő nyomaték) hatnak, mint amikor fölfelé van kinyújtva.

6./ Miért érdemesebb emelőkosaras autót bérelni úgynevezett „önjárós” gép helyett?

 • A kosaras autót kezelő személyzettel adjuk bérbe. Így Önnek nem kell foglalkoznia azzal, hogy valamelyik dolgozójának gépkezelői engedélye legyen, vagy annak hiányában engedély nélküli kosaras gép kezelésnél, esetleg jelentős munkavédelmi bírságra.
 • Bármilyen hiba esetén a gépkezelő a kosarat a földre tudja juttatni, önjárós emelőknél, ha fent marad a kosár lehet, hogy órákba telik mire a segítség a helyszínre érkezik.
 • Az emelőkosaras autó bármikor gyorsan, rugalmasan helyszínt változtathat a közutakon is, amire az önjárós emelőkkel nincs lehetőség
 • Jelentős szintkülönbség esetén is lehet használni, mivel a támasztó lábakkal (talpakkal) vízszintbe lehet hozni a gépet. Önjárós gépeknél erre nincs lehetőség.
 • A kosaras autók súlya kisebb, mint az önjárós gépeké. Pl.: egy modern 22 méteres kosaras autó 3,5 tonna súlyú, míg egy teleszkópos szerelőállvány (önjáró kosaras) 22 méteres körülbelül 8 tonna.
 • Az emelőkosaras autó üzemanyaga bele van kalkulálva a bérleti díjba, az önjárós emelőt Ön tankolja
 • Kiállásunk helyszínre, munkaterületre lényegesen egyszerűbb, rugalmasabb, mint egy nagy trélerrel kiszállított önjárós emelőé. (Pl.:belvárosi behajtási engedélyek, szűk utcák, vidékre magasabb kilométer, út díjak, stb.)